حتما تا الان داستان نجاری که کارگاه اش آتش گرفت ولی ناامید نشد و زغال فروشی باز کرد و یا مربی پرورش ماهی که از این کار شکست خورد ولی باقی مانده گل و لای استخر را پای درختی که داشت خشک می شد ریخت و بعد از چند روز دید که به طور معجزه آسایی درخت ها زنده و سرسبز شدند

به گزارش فریاد ارس، حتما تا الان داستان نجاری که کارگاه اش آتش گرفت ولی ناامید نشد و زغال فروشی باز کرد و یا مربی پرورش ماهی که از این کار شکست خورد ولی باقی مانده گل و لای استخر را پای درختی که داشت خشک می شد ریخت و بعد از چند روز دید که به طور معجزه آسایی درخت ها زنده و سرسبز شدند و به این ترتیب به تولید کودهای ماهی پرداخت.

داستان کشاورزان مغان هم همین گونه است! تنها منبع آب دشت مغان رودخانه ارس است در سال های اخیر میزان حجم آب رود ارس کاهش پیدا کرده است و به همین دلیل کشاورزان به جای کشت های پر آب رو به کشت های کم آب و پردرآمدی مثل بادام زمینی آوردند. علاوه بر کم آبی این محصول فرصت های شغلی ویژه ای را برای اهالی دشت مغان بوجود آورده است.

آشنایی با دشت مغان قطب کشاورزی کشور

دشت مغان از شهرهای پارس آباد، گرمی، انگوت، اصلاندوز، جعفرآباد و بیله سوار تشکیل شده است. در صنعت کشاورزی دشت مغان را بیشتر با بذر ۷۰۳ و ۷۰۴ ذرت مغان می شناسند. مهم ترین شهر دشت مغان از نظر کشاورزی شهر پارس آباد است. بیشترین میزان زمین های زراعی مرغوب به استان اردبیل و دشت مغان در پارس آباد است و شرکت کشت و صنعت مغان در این شهرستان فعالیت می کند.

در گذشته های دور اکثر زمین های این شهرستان به کشت ذرت اختصاص می یافت و آبیاری به شیوه غرقابی صورت می گرفت. اما در سال های اخیر کشاورزان خلاق و توانمند پارس آباد محصولات کم آبی مثل پنبه و بادام زمینی را جایگزین کشت های پر آب کردند. همچنین آبیاری سنتی جای خود را با آبیاری قطره ای و سنتر پیوت عوض کرد.

ایده بکر کشاورزان مغان برای تغییر الگوی کشت

همان طور که اشاره کردیم سال های قبل بیشتر اراضی پارس آباد به کشت های پر آب و ریسکی مثل ذرت و هندوانه و ملون اختصاص می یافت ولی در سال های اخیر هم میزان آب کشاورزی شهرستان کاهش یافت و هم سود دهی محصولات یاد شده پایین آمد.

از ابتدای سال ۱۳۹۰ کم کم کشت جدیدی در این شهرستان گسترش یافت. بادام زمینی محصول کم آب و کم توقعی بود که به خوبی در خاک مغان جا افتاد و تناوب خوبی هم با سیر و پنبه و ذرت داشت. بدین ترتیب کشت بادام زمینی در پارس آباد مغان در دهه ۹۰ در شهرستان پارس آباد افزایش یافت و کم کم به شهرهای همجوار خود یعنی اصلاندوز و جعفرآباد و بیله‌سوار مغان رسید. سال ۱۳۹۹ کشاورزان مغان رکورد تولید بادام زمینی در کشور را شکستند و ۳۰ هزار تن بادام زمینی تولید کردند.

به لطف همین تولید کارگاه های خشک کنی و فرآوری بادام زمینی در شهرستان احداث شد و کشاورزان می توانستند محصول خود را در این کارگاه ها آماده کرده و به فروش برسانند.

آشنایی اولیه با کشت بادام زمینی

بادام زمینی گیاهی گرما دوست و ۱۲۰ روزه است و کشت بهاره دارد و همزمان با کشت های بهاره مثل ذرت و پنبه کشت می شود. کاشتن بادام زمینی با همان ردیف کار ذرت و چغندر صورت می گیرد و البته خیلی کمتر از ذرت و چغندر نیاز به آبیاری دارد. از کودهای مرغی و دی آمونیوم فسفات به عنوان کودهای بستر کشت بادام زمینی استفاده می شود و همچنین بعد کشت هم از کودهای ازته و پتاسیم دار برای تغذیه گیاه بادام زمینی استفاده می شود.

علاوه بر نیاز آبی کم این محصول شاید بزرگترین مزیت این کشت خشکبار بودن این محصول باشد. بادام زمینی را می شود چندین ماه و حتی چند سال نگه داری کرد و در موقعی که بازار رونق گرفت فروخت. همچنین برخلاف سایر محصولات امکان فرآوری و فروش مستقیم بادام زمینی از کشاورز به مصرف کننده وجود دارد.

افزایش سود بادام زمینی با برشته کردن و کره گیری

در سال های اخیر دیگر کمتر کشاورزی محصول خود را خام می فروشد، خام فروشی تنها مزیتش زود نقد کردن محصول است. در حال حاضر بادام زمینی به بیشتر از ۱۰ حالت مختلف به بازار عرضه می شود:

۱_ مغز بوداده بادام زمینی:

خوشمزه ترین شکل ممکن برای مصرف بادام زمینی این است که مغز درشت بادام زمینی را جدا کنیم و برشته کنیم. مغز برشته بادام زمینی همیشه بالاترین میزان فروش را به خودش اختصاص می دهد قیمت بادام زمینی شور با توجه سایز و کیفیت بار و همچنین حجم سفارش تعیین می شود.

۲_ بادام زمینی غلاف شور:

توانیم بادام زمینی خام با غلاف را سورت کنیم یعنی ریز و شکسته شاخ و برگ را جدا کنیم و بادام زمینی خام با غلاف را جدا کنیم و با پوست (غلاف) برشته و نمکی کنیم این شکل از بادام زمینی بیشتر در مناطق شمال غرب کشور مصرف می شود و محبوبیت دارد. البته که حتما بادام زمینی های با پوست نمکی را در مغازه ها و آجیل فروشی ها دیده اید.

۳_ کره بادام زمینی:

وقتی بادام زمینی را مغز می کنیم و مغزهای درشت را برای برشته کردن جدا می کنیم در این بین مغز های شکسته نیز وجود دارد که درصدش از مغز درشت پایین است. ولی به هر حال مغز بادام زمینی است و باید مصرفش کنیم. ما می آییم مغزهای شکسته را برشته می کنیم تا پوست قرمزش به راحتی شکسته شود و در ادامه مغز سفید‌ شده را در دستگاه کره گیر می ریزیم تا کره بادام زمینی طبیعی و خوشمزه تولید کنیم.

۴_ روغن بادام زمینی:

مغزهای ریز که پوست گیری از آن ها سخت است برای روغن گیری استفاده می شوند. روغن بادام زمینی چهارمین روغن پرمصرف دنیاست و روغن گیاهی اشباع نشده است که به علت نداشتن کلسترول و زود هضم بودن بسیار مورد توجه قرار می گیرد. خرید روغن بادام زمینی با توجه به خواص بی نظیری که دارد در سالهای اخیر افزایش چشمگیری داشته است.

۵_ پوست و بوته بادام زمینی:

حتی پوست بادام زمینی هم دور ریخته نمی شود کشاورزان پوست و بوته های بادام زمینی را به دامداران می فروشند و دامداران از این بوته ها برای تغذیه دام ها استفاده می کنند. بوته بادام زمینی به علت پر چرب بودن به پروار کردن گاو و گوسفند و افزایش شیردهی کمک می کند.

۶_ بادام زمینی روکش‌دار:

بادام زمینی روکش‌دار از آن محصولات خاص است که در تهران و مشهد زیاد طرفدار دارد و از محصولاتی است که سال های پیش فقط از اسپانیا وارد می شد ولی در سال های اخیر دستگاه تهیه بادام زمینی روکش‌دار نیز وارد کشور شده است.

انتهای پیام/