عملیات اجرایی طرح انتقال آب ارس به دشت شبستر و دریاچه ارومیه با دستور استاندار آذربایجان شرقی آغاز شد.

به گزارش ایل مغان، عملیات اجرایی طرح انتقال آب ارس به دشت شبستر و دریاچه ارومیه با دستور استاندار آذربایجان شرقی رسما آغاز شد.

این طرح با هدف تامین نیاز آب شرب و بهداشتی کلانشهر تبریز و سایر شهر‌ها و روستا‌ها با جمعیتی در حدود ۳.۵ میلیون نفر در افق ۱۴۲۵، تامین نیاز آبی منطقه آزاد تجاری صنعتی ارس و شهرک‌های صنعتی، تامین حقابه زیست محیطی دریاچه ارومیه به میزان ۱۰۰ میلیون مترمکعب در سال از طریق هدایت پساب تصفیه خانه فاضلاب طرح انتقال آب ارس به دریاچه ارومیه و تعادل بخشی آبخوان‌ها و منابع آب زیرزمینی حوضه دریاچه ارومیه اجرا می شود.

طرح انتقال آب ارس به طول ۱۱۰ کیلومتر و دارای سه باب ایستگاه پمپاژ، یک باب تصفیه خانه به ظرفیت ۶.۶ مترمکعب در ثانیه، ۱۱ باب مخزن با حجم کل ۳۴۰ هزار مترمکعب است و نیازمند ۴٠۶ میلیون یورو هزینه‌های اجرایی می‌باشد.

کلنگ ساخت خط انتقال آب رودخانه مرزی ارس به دریاچه ارومیه و دشت شبستر ۹ سال قبل زمین زده شد، اما این مگاپروژه بعد از اجرای ۳۵ کیلومتر از طرح و پس از رسیدن به نقطه عطف آن، حفاری تونل، متوقف و زمین گیر شد.

انتقال اب ارس به شبستر، مرند و دریاچه ارومیه در حالی انجام می شود که دشت مغان که قسمت عمده آن در جمهوری آذربایجان و بخشی نیز در شمالی‌ترین قسمت استان اردبیل در شمال غربی ایران واقع شده در معرض خطر خشکی قرار گرفته است و چند سالی است که تامین آب شرب مورد نیاز و حتی کشاورزی مردم منطقه را با مشکل مواجه ساخته و موضوع حقابه ارس مطالبه مردم نواحی ساکن در این دشت است.

عضو انجمن مخاطرات محیطی و توسعه پایدار ایران در این خصوص می گوید: درحال حاضر متاسفانه دشت مغان درآستانه بیابانی شدن است و رودخانه ارس درخشکی کامل قراردارد و این مساله از حیث مهاجرت‏هایی که از استان اردبیل صورت می‎پذیرد و ناکافی بودن مواد غذایی، تخریب معیشت و اقتصاد مردم منطقه بسیار نگران کننده است.

محبوب فر افزود: سواحل ارس در دشت مغان زیباترین مقصد گردشگری در فروردین ماه است اما متاسفانه همان طور که اشاره شد به دلیل همین پرداخت نشدن حقابه رودخانه ارس مربوط به کشور ایران، دشت مغان در حال محو شدن از نقشه جغرافیایی ایران است و به تبع گردشگری منطقه را نیز تحت تاثیر قرار داده است.

وی تصریح کرد: با توجه وابستگی گردشگری استان اردبیل به آب رودخانه ارس اگر موضوع گردشگری به ویژه در دشت مغان مورد توجه جدی‌تری از سوی مسئولین مربوطه قرار می‏گرفت و به طور قطع یک دیپلماسی آبی در ارتباط با تامین حقابه این رودخانه وجود داشت، می‏توانستیم امیدوار باشیم که وضعیت رودخانه ارس در دشت مغان سامان پیدا کند و احیا شود.

پیش‌تر کردوانی پدر کویرشناسی ایران نیز نسبت به انتقال آب رودخانه ارس به دریاچه ارومیه هشدار داده و گفته است که این کار نه تنها باعث نابودی زیستگاه بکر ارسباران و خشک شدن دشت مغان خواهد شد بلکه هیچ تاثیری در ادامه حیات دریاچه ارومیه نخواهد داشت.

انتهای پیام/

  • نویسنده : مرتضی بری